Farenjit, boğaz iltibaplanması, pharyngitis

Alternatif Tıp Kategorisinde ve Hastalıklar Forumunda Bulunan Farenjit, boğaz iltibaplanması, pharyngitis Konusunu Görüntülemektesiniz,Konu İçerigi Kısaca ->> merhabalar ben 18 yaşındayım kısa bir süre önce kbb doktoruna gittim ve faranjit teşhisi koydu ve konservatuvar şan'a hazırlanıyorum en ...

+ Konu Cevaplama Paneli
Sayfa 2 Toplam 2 Sayfadan
BirinciBirinci 1 2
Toplam 52 adet sonuctan sayfa basi 31 ile 52 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Farenjit, boğaz iltibaplanması, pharyngitis

uruviel Çevrimd??? Acemi uruviel is on a distinguished road

Standart faranjit

merhabalar ben 18 yaşındayım kısa bir süre önce kbb doktoruna gittim ve faranjit teşhisi koydu ve konservatuvar şan'a hazırlanıyorum en son olmam gereken hastalık faranjit birtakım antibiyotik ve ilacların ses tellerine zarar verdiğini duydum bana önerebileceğiniz bitkisel ilaç varmı?

igokcek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    igokcek Çevrimd??? İbrahim GÖKÇEK igokcek is on a distinguished road

Alıntı uruviel Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    merhabalar ben 18 yaşındayım kısa bir süre önce kbb doktoruna gittim ve faranjit teşhisi koydu ve konservatuvar şan'a hazırlanıyorum en son olmam gereken hastalık faranjit birtakım antibiyotik ve ilacların ses tellerine zarar verdiğini duydum bana önerebileceğiniz bitkisel ilaç varmı?
    Gökçek İksir, Gökçek Tonik ve enfeksiyon çayı kullanmalısınız

bigprinter Çevrimd??? Acemi bigprinter is on a distinguished road

Standart kronik faranjit..

Daha önceki yıllarda epey çektim..

Daha çok kış aylarında beliriyor..

Boğazımın sadece sağ bölümünden aşağıya ve yine içten boynuma yukarıya doğru ağrı , rahatsız edici tarzda, kaç kez dr. a gittim, hep antibiyotik gargara, tavsiyeler acılı yeme tozlu yerlerde gezme vs.... kronik faranjit in var denir..

Bir türlü atamadım rahatlayamadım, ılık ıhlamur benzeri seyler içersem biraz geçiçi bir süre rahatlatıyor ama, bir türlü tdavi olamadım, çok muzdaribim, benimki sanki faranjit in olduğu bölgeden daha çok aynı çizğiyi devam ederek sanki omirliğimin iç bölümünü baştan aşağı rahatsız eder hali var, gitmedik dr. bırakmadım, birde buraya uğradım inş. ümitliyim, adaşım bana bir yardımcı olur bu konuda.. simdiden selamlar saygılar...

Alıntı bigprinter Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Daha önceki yıllarda epey çektim..

Daha çok kış aylarında beliriyor..

Boğazımın sadece sağ bölümünden aşağıya ve yine içten boynuma yukarıya doğru ağrı , rahatsız edici tarzda, kaç kez dr. a gittim, hep antibiyotik gargara, tavsiyeler acılı yeme tozlu yerlerde gezme vs.... kronik faranjit in var denir..

Bir türlü atamadım rahatlayamadım, ılık ıhlamur benzeri seyler içersem biraz geçiçi bir süre rahatlatıyor ama, bir türlü tdavi olamadım, çok muzdaribim, benimki sanki faranjit in olduğu bölgeden daha çok aynı çizğiyi devam ederek sanki omirliğimin iç bölümünü baştan aşağı rahatsız eder hali var, gitmedik dr. bırakmadım, birde buraya uğradım inş. ümitliyim, adaşım bana bir yardımcı olur bu konuda.. simdiden selamlar saygılar...
    Gökçek İksir, Gökçek Tonik ve faranjit çayı kullanmalısınız,Faranjit varsa bağırsakalrda problem var demektir.

ozgun Çevrimd??? Acemi ozgun is on a distinguished road

merhaba bn 17 yasndaym..doktora gittim farenjit ve sinüzit olduğunu söyledi..Farenjit ilaclarını kullandm bitince tekrar baslamadm....sinüzit için verilen antibiyotiği de kullanmadım...Nefes alırken zorluklar yaşıyorum, yutkunurken de zorluklar oluyor.Sanki boğazım da bişey var ve yutkunmamı filan engelliyor gibi....AYRICA, bazen ''sürekli geğirme'' gibi bişey oluyor ve uzun sürüyor..ilaclar yerıne önereceğiniz bişey varmı? Gökçek iksirini de nerden bulabılıırım..Lütfen yardımcı olun..

Alıntı ozgun Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    merhaba bn 17 yasndaym..doktora gittim farenjit ve sinüzit olduğunu söyledi..Farenjit ilaclarını kullandm bitince tekrar baslamadm....sinüzit için verilen antibiyotiği de kullanmadım...Nefes alırken zorluklar yaşıyorum, yutkunurken de zorluklar oluyor.Sanki boğazım da bişey var ve yutkunmamı filan engelliyor gibi....AYRICA, bazen ''sürekli geğirme'' gibi bişey oluyor ve uzun sürüyor..ilaclar yerıne önereceğiniz bişey varmı? Gökçek iksirini de nerden bulabılıırım..Lütfen yardımcı olun..
    Gökçek Aktar | İbrahim Gökçek Kişisel Sayfası Sipariş için geniş bilgi burada

Antibiyotik kullandıkca bağırsaklarda mantarlar çoğalırken faydalı bakteriler azalır.Mantarların ve zararlı bakterilerin üretiği toksik maddeeleri karaciğer arıtamazsa diğer organlara depolanır ve buda bir çok hastalığın sebebidir.İksir, tonik ve faranjit çayı kullanmalısınız.

honor Çevrimd??? Acemi honor is on a distinguished road

Bende nedenini tam bilmediğimiz bir ASO değerinin yükselmesi vardı. 3 ay kadar gökçek iksir ile romatizma çayı kullandım. Değer düştü fakat vucdumdaki ağrılar çok fazla gerileme olmadı. Bu sıralar kronik franjit olduğunu öğrendik değerin yükselmesi ondan olabiliyormuş. Bunların yanında topuk dikeni ve omurgada kireçlenme var. Gökçek iksir ve çaya ara verdim devam etmek istiyorum lakin "kronik faranjit , aso değeri yüksekliği ve vucut ağrıları, kireçlenme ve topuk dikeni için neler kullanmam gerekir.

Vucudumdaki ağrıların Aso değerinin yüksek olmasından kaynaklandığını sölemişti doktor ve deposiline başladım. Sonra gökçek iksir ve romatizma çayına. Değer düştü fakat ağrılarda pek gerileme olmadı. Bu sıralar kronik faranjit ortaya çıktı. Değerin yüksek olması ondan dolayı olabilrmiş. ayrıca kireçlenmede var son olarakta topuk dikeni.

Şimdi ben Aso yüksekliği ile vucut ağrıları, kronik faranjit, kireçlenme ve topuk dikeni için ne kullanmam gerekir. Birde iksirin kokusunu bastırmak için karanfil, maydanoz denedim etkili olmadı başka ne deneyebilirim.

Alıntı honor Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bende nedenini tam bilmediğimiz bir ASO değerinin yükselmesi vardı. 3 ay kadar gökçek iksir ile romatizma çayı kullandım. Değer düştü fakat vucdumdaki ağrılar çok fazla gerileme olmadı. Bu sıralar kronik franjit olduğunu öğrendik değerin yükselmesi ondan olabiliyormuş. Bunların yanında topuk dikeni ve omurgada kireçlenme var. Gökçek iksir ve çaya ara verdim devam etmek istiyorum lakin "kronik faranjit , aso değeri yüksekliği ve vucut ağrıları, kireçlenme ve topuk dikeni için neler kullanmam gerekir.
    Gökçek İksir, Gökçek Tonik ve romatizma çayına devam, tedavi süreci henüz yeterli değildir.

tmm devam edelim topuk dikeni ve faranjit için ekstra bir şeye ihtiyaç yokmu teşekkürler.

Alıntı honor Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    tmm devam edelim topuk dikeni ve faranjit için ekstra bir şeye ihtiyaç yokmu teşekkürler.
    İksir, tonik ve enfeksiyon çayı yeterlidir.

burak23 Çevrimd??? Acemi burak23 is on a distinguished road

merhabalar.boğazımda yanma var özellikle yutkunurken daha çok artıyor ve bu beni rahatsız ediyor.bişeyler yiyip içtiğimde biraz rahatlıyorum sanki ama sonra yine başlıyor.özellikle yatmadan önce çok şiddetli hal alıyor.faranjitmi acaba.ne yapmam lazım

Alıntı burak23 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    merhabalar.boğazımda yanma var özellikle yutkunurken daha çok artıyor ve bu beni rahatsız ediyor.bişeyler yiyip içtiğimde biraz rahatlıyorum sanki ama sonra yine başlıyor.özellikle yatmadan önce çok şiddetli hal alıyor.faranjitmi acaba.ne yapmam lazım
    İksir, tonik ve faranjit çayı ile iyileşirsiniz

osmanuzen Çevrimd??? Acemi osmanuzen is on a distinguished road

mrh ibrahim bey şeker mantarı tetikler fakat şunuda unutmayalım bir insan şekersiz yaşıyamaz kan şekeri düşer bende iksir tonik faranjit çayı kullandım iyileştim o dönem diet yaptım tatlı yemedim hiç düşmeyen kan şekerim tok karnına 70 düştü gözümü açamaz oldum diet yaparken aşırıya kaçmamak gerekir

Alıntı osmanuzen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    mrh ibrahim bey şeker mantarı tetikler fakat şunuda unutmayalım bir insan şekersiz yaşıyamaz kan şekeri düşer bende iksir tonik faranjit çayı kullandım iyileştim o dönem diet yaptım tatlı yemedim hiç düşmeyen kan şekerim tok karnına 70 düştü gözümü açamaz oldum diet yaparken aşırıya kaçmamak gerekir
    Doğrudur nadiren olabilir

A.ÇAKAN Çevrimd??? Acemi A.ÇAKAN is on a distinguished road

Standart Tansiyon ve boğaz yanması

Merhaba,ben 43 yaşındayım.Tansiyon ve boğazımda sürekli bir yanma var.Eşimde geceleri çok aşırı horladığımı söylüyor.Geçenlerde uyurken küçük dilimin sarkarak boğazımı kapatması üzerine uykudan uyandım.Neredeyse boğuluyordum.Bir müddet sonra sarkma geçti.Ama boğazım sürekli yara gibi acıyor.Sizden ricam ürünlerinizden benim rahatsızlıklarıma iyi gelebilecek olanlar varsa bana yazmanız.şimdiden teşekkürler.A.ÇAKAN
    0532 2161825

Alıntı A.ÇAKAN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Merhaba,ben 43 yaşındayım.Tansiyon ve boğazımda sürekli bir yanma var.Eşimde geceleri çok aşırı horladığımı söylüyor.Geçenlerde uyurken küçük dilimin sarkarak boğazımı kapatması üzerine uykudan uyandım.Neredeyse boğuluyordum.Bir müddet sonra sarkma geçti.Ama boğazım sürekli yara gibi acıyor.Sizden ricam ürünlerinizden benim rahatsızlıklarıma iyi gelebilecek olanlar varsa bana yazmanız.şimdiden teşekkürler.A.ÇAKAN
    İksir, tonik ve enfeksiyon çayı ile iyileşirsiniz

iss
    iss Çevrimd??? Acemi iss is on a distinguished road

alerjık rınıt ve uyku apnesı var bende son 7 yıldır cok fazla kılo aldım bunun yanı sıra sureklı halsızım son zamanlardasaga veya sola asırı dondugumde ozellıkle sag tarafımda kramp gıbı ıc tarafımda cekme oluyor hareket kabılıyetım cok sınırlı spor yapamıyorum ne yapmam gerek acıl cevabınızı beklıyorum

Alıntı iss Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    alerjık rınıt ve uyku apnesı var bende son 7 yıldır cok fazla kılo aldım bunun yanı sıra sureklı halsızım son zamanlardasaga veya sola asırı dondugumde ozellıkle sag tarafımda kramp gıbı ıc tarafımda cekme oluyor hareket kabılıyetım cok sınırlı spor yapamıyorum ne yapmam gerek acıl cevabınızı beklıyorum
    iksir, tonik ve alerji çayı ile iyileşirsiniz

Standart Boğaz Ağrısı

Boğaz ağrısı

Havasızlıktan, toz, sigara içmek, burun tıkanıklığı, dişeti iltihabı gibi nedenlerden kaynaklanır. Boğaz ağrısı, birçok rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. İltihaplar, boğaz ağrısının en sık sebepleridir ve bunlar bulaşıcıdırlar. İltihaplar, çoğunlukla virüs (soğuk algınlığı, enfeksiyöz mononükleaz) veya bakteriler (strep, mikoplazma) tarafından oluşturulurlar. Bakteriler ile virüsler arasındaki en önemli fark, bakterilerin antibiyotik ile tedavi edilebilmesi, virüslerin tedavi edilememesidir.
    Virüsler

Çoğu soğuk algınlığının sebebi, virüslerdir. Burun tıkanıklığı, hapşırma, genel halsizlik, boğaz ağrısı ile beraber bulunduğunda muhtemel sebep, bilinen yüzlerce virüsten bir tanesidir. Çok bulaşıcıdırlar ve özellikle kışın salgın yaparlar. Vücut, kendi yaptığı mücadele ile bu hastalıktan yaklaşık bir hafta içerisinde kurtulur.

Kızamık, su çiçeği, boğmaca gibi virüslerin yol açtığı hastalıklara da boğaz ağrısı eşlik eder. Boğazdaki aft ve pamukçuk da oldukça ağrılıdır. Bir haftadan fazla süren bir virüs enfeksiyonu, "enfeksiyöz mononükleaz"dır. Bu virüs, lenf bezlerini tutar, bademcikte büyüme yapar ve üzerini beyaz bir zar kaplar. Boyun, koltukaltı ve kasıktaki lenf bezlerinde şişme görülür.

Bazen boğaz ağrısı, solumayı bile zorlaştırır, karaciğeri etkileyerek sarılığa sebep olabilir. 6 hafta veya daha uzun sürebilen aşırı halsizliğe yol açabilir. Bu hastalık, yetişkin ve bulûğ çağında ağırdır, fakat çocukluk döneminde daha hafif geçer. Tükürük ile geçtiği için "öpücük hastalığı" da denir. Mamafih, ağızdan ele, oradan tekrar ağıza geçerek de bulaşabilir. Bu yüzden, aynı havlu, yemek kapları kullanılmamalıdır.
    Bakteriler

"Strep" iltihabı, "streptococcus" diye isimlendirilen bakteri ailesinden kaynaklanır. İltihap, kalp kapakçıklarını (romatizmal ateş) ve böbreği (nefrit) etkileyebilir. Bu tür mikroplar, aynı zamanda kızıl, bademcik iltihabı, zatürre, sinüzit ve kulak iltihaplarına da sebep olabilirler.

"Strep" iltihabının oluşturabileceği zararlar gözönüne alınarak, antibiyotik ile tedavi edilmelidirler. Çoğunlukla basit soğuk algınlığından daha uzun süre boğaz ağrısına sebep olurlar. Bu bakteri, muayene ile her zaman tespit edilemez, boğaz kültürü gerekebilir.

Bademcik, dilin arka kısmına gelen, boğazın her iki tarafında bulunan lenf dokusu kitlesine verilen isimdir. Bazı durumlarda, bu dokular mikrop barındırabilir. Son yapılan araştırmalar, sık bademcik iltihabı geçiren çocukların, bademcikleri alındığında, daha sağlıklı olduklarını göstermiştir. Burun ve sinüs iltihabı olan kişilerde, bu iltihaplı akıntının genizden boğaza gelmesi sebebi ile boğaz ağrısı oluşabilir.

En tehlikeli boğaz iltihabı, boğazın girişinde bulunan "epiglot" denilen yapının iltihaplanmasıdır. Bu durum, nefes yolunu tıkayabileceği için aciliyet arzeder. Yutmanın çok ağrılı olduğu, ağızdan salya aktığı ve solumanın zorlaştığı durumlarda şüphelenilir.
    Alerji

Saman nezlesi ve alerjisi olanlar, burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırık, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi şikayetlerinin olduğu sıra boğaz ağrısı da hissederler. Burunu rahatsız eden, aynı çiçek tozu ve küfler, boğazı da rahatsız edebilirler.

Kedi ve köpeğe alerjisi olanlar, bu tür hayvanlarla birlikte oldukları zaman boğaz ağrısından şikayetçi olabilirler. Ev tozu da en sık alerji sebeplerindendir ve özellikle kışın ısınmanın etkisiyle kuru havada rahatsızlık yaratırlar.
    İritasyon

Kışın, evlerin ısıtılması sonucu oluşan kuru havanın etkisiyle, bilhassa sabahları artmış olarak hissedilen boğaz ağrısı olabilir. Bu, odanın nemlendirilmesi ve sıvı alımı ile önlenebilir.

Burun tıkanıklığı sebebi ile sürekli ağzından nefes alan insanlarda da boğaz kuruluğu ve ağrı görülebilir. Burun muayenesi ve tedavi gerekir. Sabahları olan boğaz ağrısının bir sebebi de, asitli mide muhtevasının boğaza kaçmasıdır. Yatağınızın başını 15-20 santimetre daha yukarıda tutmanız faydalı olur. Yatmadan önce birkaç saat bir şey yememeniz gerekir. Mide asidine iyi gelen ilaçlar faydalı olabilir.

Endüstriyel hava kirliliği ve havadaki kimyasal maddeler, burun ve boğazı tahriş edebilir; fakat şu ana kadar bilinen en sık ve etkili tahriş maddesi, tütün dumanıdır. Sigara dumanının içindeki maddelere alerjik kimseler, buna tahammül edemezler. Diğer tahriş eden maddeler, alkol ve baharatlı yiyeceklerdir.

Bir müsabakada veya başka bir yerde aşırı bağıran bir insanda, hem boyun kaslarının yorgunluğu, hem de boğazın tahrişinden dolayı boğaz ağrısı görülür. İyi eğitilmiş spiker ve şarkıcılar, boğazlarını nasıl koruyacaklarını bilirler. Derin nefes alarak, boğaz kasları yerine göğüs ile karın kaslarını kullanarak, yükses ses çıkartabilirler.
    Tümörler

Boğaz, dil ve nefes borusunun tümörleri her zaman olmasa da, çoğunlukla uzun süreli sigara ve alkol kullanımı ile ilgilidir. Bazen kulaklara da yansıyan boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü, böyle bir tümörün belirtisi olabilir. Boğaz ağrısı, çoğunlukla uzun süreli ve hafiftir. Diğer önemli şikayetler, ses bozukluğu, boyunda şişlik, açıklanamayan zayıflama, tükürük veya balgamda kan olmasıdır. Teşhis, kulak-burun-boğaz doktorlarınca konur. Özel aynalar veya endoskopik aletler ile bu bölgeler muayene edilir.
    Boğazınız Ağrıyorsa

Sıvı alımınızı arttırınız (ballı sıcak çay).
    Yatak odanızda bir nemlendirici veya buhar kaynağı bulundurunuz.
    Tuzlu su ile günde birçok kez boğazınızı gargara yapınız (yarım bardak suya dörtte bir çorba kaşığı tuz konur).
    Hafif ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
    Boğazı uyuşturan pastillerden kullanabilirsiniz.
    Doktora Ne Zaman Gitmeli?

Boğaz ağrısı, basit bir soğuk algınlığının yol açtığı 5-7 günden daha uzun sürüyorsa, kaçınabileceğiniz bir alerji veya tahriş edici maddeden kaynaklanmıyorsa, doktora görünmelisiniz. Şu belirtiler, doktora başvurmanız için size uyarı olmalıdır

Hamdolasun Çevrimd??? Acemi Hamdolasun is on a distinguished road

Standart Boğaz iltihabı

Selamunaleyküm
    6 yaşındaki yeğenimin sürekli boğazları şişiyor. Küçüklüğünden beri aldığı ilacın haddi hesabı yok. Hastalığı sürekli tekrarlıyor lütfen yardımcı olur musunuz?
    Allah'a emanet olun

Standart Farenjit

Yutaktaki iltihaplanmaya bağlı olarak ortaya çıkar; genellikle bu run boşluklarında ve gırtlaktaki iltihap lanmalarla birlikte görülür. Hastalığın gidişine göre farenjitin akut ve kronik biçimlerinden söz edilir.

FRANJİT NEDENLERİ

Akut farenjitin en sık rastlanan neden leri başta Streptococcus pyogenes türü olmak üzere bakteriler, bazı virüsler ve çeşitli bulaşıcı hastalıklardır.
    Kronik farenjit de birçok nedene bağlı olabilir. Bademcik iltihabından sonra, geniz bademciklerinin büyümesi gibi burunda kısmi tıkanma yapan has talıklar sonucunda, nezle ya da burun mukozası iltihabında (rinit), çevre ko şullarına bağlı olarak (aşırı kuru ya da nemli havada), çeşitli maddelere (kur şun, antimon, çinko; iyot, cıva, bizmut bileşikleri) bağlı zehirlenmelerde ve uzun süreli konuşmalarla yutak bölgesi nin aşırı zorlanması sonucunda ortaya çıkabilir.
    Kronik farenjit ayrıca bazı hastalık larla birlikte görülebilir. Bunlar lenfa tizm (vücudun çeşitli bölgelerindeki lenf bezlerinin aşırı büyümesine bağlı gelişim bozukluğu), şeker hastalığı, nefrit (böbrek iltihabı), damar sertliği, kalp hastalıkları ve çeşitli vitamin ek siklikleridir.

FARANJİT BELİRTİLERİ

Akut faranjit – Çeşitli belirtilerle orta ya çıkar. Yutakta kısa sürede şiddetli kızarıklık, ağrılı yutma ya da yutma güçlüğü, yüksek ateş, genel halsizlik, boyun lenf bezinde şişme görülür. Aftlı farenjit – En çok diş çıkarma çağındaki çocuklarda olmak üzere hemen her zaman ağıziçi iltihabıyla (stomatit) birlikte görülür. Hastalık aft biçiminde ki tipik lezyonların çoğunlukla aniden ortaya çıkmasıyla başlar. Aftlar merci mek büyüklüğünde, beyaz renkte, birbi rinden ayrı ya da gruplar halinde birleş miş, genellikle çevresinde kırmızımsı bir alan bulunan oval lekelerdir. Bunlar yanma duygusuna, tükürük salgısının artmasına ve yutma güçlüğüne yol açar; 1-2 haftada geçer, ama genellikle yeni den ortaya çıkar. Basit kronik farenjit – Başlıca özellik leri boğazda kuruma ve kızarıklık, inat çı öksürük ve sık sık yutkunmadır; has ta boğazındakİ yanma duygusunu gi dermek için sürekli olarak tükürüğünü yutmaya çalışır. Hastalık 2-6 ay kadar sürebilir ya da kronikleşir. Kronik hipertrofik farenjit – Hücre boyutlarının büyümesiyle (hipertrofi) yutak duvarı kalınlaşmış ve kırmızı-mor bir renk almıştır. Farenjitin belirtileri genellikle şiddetli ve uzun süreli öksü rük, bulantı, kusma, ses tonunda deği şiklik ve yutkunma güçlüğüdür. Faren jitin bu biçimi sık sık yineleyerek kro nikleşme eğilimindedir ve daha çok 25-30 yaşlarından sonra görülür. Kronik atrofik farenjit – Yutak muko zası çok incelmiş (atrofi), soluk renkli ve genellikle ince bir tabaka halindeki koyu ve yapışkan mukus salgısıyla kap lıdır. Kızarıklık çok az ya da hiç yok tur. Başlıca belirtileri kısık-boğuk bir ses ve kuru öksürüktür. Hastalığın bu biçimi genellikle kronik farenjitin son evresini oluşturur.

KOMPLİKASYONLAR

Farenjit sıradan ve klinik açıdan fazla önem taşımayan bir hastalık olarak de ğerlendirilir. Tedavide antibiyotiklerin kullanılmasından önce böbrek iltihabı nın (nefrit) ve akut eklem romatizması nın başlıca nedenleri Strepîococcus pyogenes’in etken olduğu farenjit ve akut bademcik iltihabıydı. Günümüz de ise antibiyotik tedavisiyle bu tür ikincil hastalıkların gelişme olasılığı Çok azalmıştır. Farenjit Özellikle çocuk larda çoğu kez kulak iltihabıyla (otit) birleşir. Çok şiddetli ağrı ve bazen kus ma da yapan bu hastalık kronikleştiğin de sağırlıkla sonuçlanabilir. Farenjitin komşu anatomik yapılara yayılarak si nüzit, larenjit ve bronşite yol açmasına da sık rastlanır.

FARANJİT TEDAVİSİ

Akut farenjitin tedavisinde burun içine uygulanan kanlanma giderici (dekonjestan) ve mikrop öldürücü (antiseptik) ilaçlar, gargaralar, buğular, gerektiğin de de antibiyotikler ve iltihap giderici ilaçlar kullanılır.
    Basit kronik farenjitte ve kronik at rofik farenjitte tedavi sigara ve alkollü içki gibi hastalığa neden oluşturabile cek ya da onu alevlendirecek alışkanlık ların ortadan kaldırılmasına dayanır.
    Ayrıca gargaralar ve boğazın tuzlu suy la çalkalanması önerilebilir.
    Kronik hipertrofik farenjit de uygu lamada yukarıdaki gibi tedavi edilir. Yerel tedavi olarak mentolle gargara yapılması yararlıdır. Ayrıca buğu teda visi uygulanabilir.

+ Konu Cevaplama Paneli